Svetski šampionat MotoGP iz drugog ugla – Iskustvo SMART Moto Tima

Stigao je mejl naše podrške iz Monster tima Srbija: “Momci, idete, sve je spremno”.
Moto GP, Catalunya, Španija. Uzbuđenje. Kako drugačije opisati u jednoj reči.

Naš SMART Moto Tim, producent Bogdan i ja se čekiramo za let na Beogradskom aerodromu. Već po sletanju u Barselonu, nemoguće je da ne primetiš stotine likova koji nose obeležja sa poznatim bojama i brojevima, znaš već 93, 12 i slično, da ne favorizujem nikoga. Međutim, cilj naše posete nije bio uživanje i navijanje.

motogp srbija
SMART Moto Tim na MotoGP Catalunya, Španija

Razgovor sa šampionima

Profesionalno nas nisu interesovala ni vremena ni pozicije takmičara; Ko je koga i na koji način pretekao u krivini? Kako su timovi rangirani u šampionatu? i sl. Cilj putovanja bio je nešto drugo. Od takmičara, timova i organizatora najznačajnijeg svetskog moto takmičenja, želeli smo da prikupimo znanja i iskustva koja bi mogli primeniti za unapređenje bezbednosti vozača u saobraćaju?

motogp srbija 012
motogp srbija 013
motogp srbija 011

Kada smo press službi šampionata poslali spisak pitanja, primetili smo i njihovu nesvakidašnju, ali pozitivnu reakciju. A ovo je bio samo deo pitanja koji smo pripremili, a tiču se prepoznavanja rizika u vožnji i unapređenje veštine upravljanja:

  1. Da li privatno u saobraćaju vozite motocikl i koji tip/model?
  2. Koliko je važno pravilno usmeravanje pogleda prilikom određivanja putanje u krivini?
  3. Kako trenirate veštinu brze reakcije, prilikom izbegavanja opasnosti?
  4. Kako kontrolišete adrenalin i kortizol nakon nezgode?
  5. Kako rešavate probleme sa koncentracijom u vožnji?
  6. Kako izgledaju vaše dnevne rutine održavanja fizičke i psihičke spreme?
  7. Koje su najčešće greške vozača koje su ugrozile vašu bezbednost?

Dosta odgovora smo dobili, a na neke ćemo još malo pričekati, zbog procedura i dozvola za objavljivanje materijala. Više informacija i odgovore na ova pitanja možete pročitati u narednom blogu koji sledi.

Ukoliko niste do sada, prijavite se na naš Newsletter i budite prvi obavešteni o svemu što pišemo.

motogp srbija 001
Staza, MotoGP Catalunya, Španija

BMW Motorrad i Bezbednost

Da krenemo sa BMW MOTORRAD-om, koji posredno učestvuje u takmičenje, sa safety car timom. Interesovale su nas procedure rada ovih timova, njihova fizička priprema, trening bezbedne vožnje i zaštitna oprema. Evo nekih detalja

motogp srbija 005
Safety car – Oficijalni auto MotoGP-a

Safety Car Team na Delu

Na stazi se nalaze četiri safety car-a od toga su tri medicinska BMW vozila, raspoređena na različitim delovima staze, kako bi se skratilo vreme reagovanja u slučaju nezgode. Na početku trke, u prvom krugu medicinsko vozilo prati takmičare, jer je tada rizik nezgode najveći. U vozilima se nalaze doktori i sva potrebna medicinska oprema.

motogp srbija 004
Safety car – Oficijalni auto MotoGP-a

Trening Bezbedne Vožnje

Vozači safety car-a imaju tri različita prioriteta reagovanja (kodovi) u slučaju nezgode na stazi i oni zavise od težine posledica nezgode. Što se tiče treninga bezbedne vožnje koje prolaze ove posade, realizuju se svake godine i na taj način vozači održavaju veštinu vožnje i refleksne reakcije na visokom nivou. Naravno, i oprema ovih vozila je posebna: roll bar; sigurnosni pojasevi u 6 tačaka; roof bar; posebna svetlosna signalizacija i oprema za gašenje požara; M Performance delovi i slično.

motogp srbija 006
izvor slike:https://www.twtmoto.com/english/trainings/on-road/

Motocikli za Bezbednost

Pored automobila, u safety car timu nalaze se i motocikli, BMW S 1000 RR. A profesionalce smo pitali i nešto što je korisno za sve nas u saobraćaju: Da moraju da biraju samo tri sistema na motociklu, koja služe za povecanje bezbednosti vozača, a mogu se primeniti i u saobracaju, koji bi to sistemi bili? Ovo su njihove preporuke:

  1. ABS (bezbedno forsirano kočenje, dok motocikl nije u bočnom nagibu).
  2. ABS PRO (bezbedno forsirano kočenje, dok je motocikl u bočnom nagibu).
  3. TRACTION CONTROL DTC – Dynamic Traction Control (sistem za kontrolu klizavanja pneumatika motocikla, u zavisnosti od podloge).
motogp srbija 007
izvor slike: https://www.bmwmotorcycles.com/en/engineering/detail/safety/abs-partially-integral.html

Zaštitna oprema na prvom mestu

Naravno, zaštitna oprema je nezaobilazna u našem poslu. The REV’IT! Racing Technology Center. Laboratorija na točkovima, u kojoj se aktivno prikupljaju svi podaci o funkcionalnosti zaštitne opreme tokom takmičenja i analiziraju oštećenja i učinkovitost nakon nezgode. Ovo je mesto gde se mogu videti savremeni zaštitni sistemi na moto opremi, u saglasnosti sa najzahtevnijim FIM standardima i homologacijama. Rešenja koja će tek doći u serijsku proizvodnju nemenjenu konvencionalnoj vožnji u saobraćaju. Savet REVIT ekipe je: NE POSTOJI DEO ZAŠTITNE OPREME KOJI JE MANJE VAŽAN U NEZGODI! 

motogp srbija 010
The REV’IT! Racing Technology Center

MONSTER Srbija

Veći deo vremena smo proveli sa MONSTER ekipom. Naravno ceo spektakl koji su organizovali, zapravo jeste najbolja moto zurka kojoj smo prisustvovali ikada. U njihovom organizacionom timu gotovo sve vrhunski sportisti, a na bini najboljih free style moto vozači iz celog sveta. Uz njihovu poršku snimili smo i deo kampanje posvećen bezbednosti saobracaja motociklista, što je takođe bio jedan od ciljeva ovog putovanja. To smo uradili ni manje ni više nego sa prvom svetskom postavom MONSTER devojaka, koje su vrhunski profesionalci u svom poslu.

Sva ova znanja su nam dragocena i biće implementirana u razvoj našeg ONLINE SMART MOTO TRENINGA i treninga na poligonu.

Da sumiramo..

Naš najveći utisak, u jednoj reči, ORGANIZACIJA, perfektna organizacija. Da, neko će reći, sve je ovo lako kada imaš puno novca. Ma nije samo novac, na prvom mestu su vizja i profesinalizam. Par detalja, nakon trke, posle samo para sati sve je bilo prazno i čisto kao da se ništa nije dogodilo. U ovom sistemu svako ima važnu ulogu, od glavnih moto zvezda, šefova timova, ljudi koji voze kamione, do onih koji su vredno motali hiljade kilometara kablova i pedantnih čistačica koje počistile svaki milimetar padoka.

Glupo bi bilo reći da mi nije prijalo da kratko propričam sa vodećim svetskim vozačima, sa organizatorima koji su zaduženi za bezbednost, sa kolegama iz BMW Motorrad tima, ručati sa najzačajnijim timski facama, e to je privilegija mog posla posle više od 20 godina bavljenja bezbednošću saobraćaja motociklista. Ništa ne dolazi preko noći i ništa nije slučajno.

motogp srbija 019

Veliko hvala našim prijateljima Monster srbija na organizaciji, sve ovo bez njih ne bi bilo moguće.  Takodje se zahvaljujemo našim dragim kolegama iz BMW Motorrad Srbija i Revita.

Možda će te zanimati i